Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ημερα γυναικας


Η κ Ιωαννα Αλεξακη συμβουλος ψυχικης υγειας ανεπτυξε την σκεψη της και κατεθεσε την επιστημονικη της αποψη για την γυναικα και οχι μονο.
Σε προσεχη αναρτηση θα εχουμε την ευκαιρια αυτην την πολυ ενδιαφερουσα ομιλια να την ανεβασουμε και εδω για μια πιο προσεκτικη αναγνωση απο οποιον ενδιαφερεται


Η κ. Στελλα Μελκου, αντιπροεδρος του πολ συλλογου Αγιου Πνευματος και συμβουλος ψυχικης υγειας στο επαγγελμα μιλησε για θεματα που αφορουν τις γυναικες.


Η Νικολινα και η Χριστινα ορκιζουν τις γυναικες τον ορκο απο το θεατρικο ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
του Αριστοφανη, που μερος του παρουσιασαν με πολυ μερακι. Κι οπως καταλαβαινετε το γελιο βγηκε αυθορμητα ,Αριστοφανης γαρ.


Με εκδηλο ενδιαφερον παρακολουθουν οι παρευρισκομενοι τις ομιλητριες


Oι γυναικες τιμησαν την εκδηλωση με την συμμετοχη τους

Με το παρακατω κειμενο, η γραμματεας του συλλογου μας κ Μαιλιανη Μαρια, προλογισε την εκδηλωση, προς τιμην της γυναικας, που εγινε σημερα Κυριακη 14 Μαρτιου στον ΟΡΦΕΑ

"Παναρχαιο ειναι το θεμα της αεναης διαμαχης αναμεσα στα δυο φυλα. Πολλα αλλαζουν με το περασμα του χρονου αλλα η ταυτοτητα που σχετιζεται με το φυλο και με τον ρολο που θα διαδραματισουμε ως αντρες και γυναικες στις κοινωνιες μεσα στις οποιες συμβιωνουμε, εργαζομαστε και παραγουμε μαλλον χρειαζεται πολυ δρομο ακομη ωσπου ν αγγιξει την ισοτητα.
Η ημερα της γυναικας γιορταζεται καθε χρονο στις 8 Μαρτιου . Η ημερομηνια επιλεχθηκε με αφορμη μια μεγαλη διαμαρτυρια γυναικων που εγινε στις 8 Μαρτιου 1857 στην Νεα Υορκη
των ΗΠΑ οπου εργατριες κλωστουφαντουργιας βγηκαν στους δρομους ζητωντας καλυτερες συνθηκες εργασιας. Η ιδια ημερομηνια επιλεχθηκε τα επομενα χρονια απο τις γυναικες για να διαμαρτυρηθουν για τις κακες συνθηκες εργασιας και να ζητησουν ισοτητα των δυο φυλων. Η ατυπη μεχρι τοτε ημερα της γυναικας γιορταστηκε επισημα στις 8 Μαρτιου 1909 και δυο χρονια αργοτερα καθιερωθηκε απο την Σοσιαλιστικη Διεθνη ως παγκοσμια ημερα της γυναικας.
Η πληρης κατοχυρωση των πολιτικων δικαιωματων των γυναικων εγινε στις 11 Φεβρουαριου 1934. Εκλογικο δικαιωμα δεν δοθηκε σε ολες αλλα στις γυναικες που ειχαν κλεισει τα 30 χρονια και διεθεταν τουλαχιστον απολυτηριο δημοτικου (επαιρναν μερος μονο στις δημοτικες εκλογες) Το δικαιωμα για τις βουλευτικες εκλογες το κατεκτησαν στις 19 Φεβρουαριου 1956 . Στις 5 Φεβρουαριου οι ελληνιδες γυναικες απεκτησαν το δικαιωμα του εκλεγειν μονο σε δημοτικες και κοινοτικες εκλογες και το δικαιωμα αυτο δοθηκε σε εγγραματες ανω των τριαντα ετων.
Την ισοτιμια ομως μεταξυ των δυο φυλων δεν θα την φερουν οι νομοι, θα την φερουν οι ανθρωποι. Θα την φερει ο καθε ανδρας ο οποιος σεβεται τις συναδερφους του κι αναγνωριζει τους κοπους και τις επιθυμιες της. Θα την φερεις εσυ, οταν δεν θεωρεις οτι μοναδικη σου εργασια ειναι η πρωινη κι οτι οι δουλειες του σπιτιου ειναι ευθυνη της γυναικας σου. Θα την φερει ο καθε γιος οταν βοηθαει την μητερα του και λεει ενα ευχαριστω στην μητερα του. Θα την φερει ο καθε πατερας οταν σεβεται τις επιθυμιες της κορης του Θα την φερουν οι ανδρες οταν καταλαβουν οτι οι γυναικες ειναι ισες με αυτους."



Θα πρεπει να πουμε και δυο λογια για την οργανωση αυτης της εκδηλωσης, την μεριμνα της οποιας ειχαν οι κυριες Τσιωτρα Φωτεινη και Στελλα Μελκου.
Ηταν μια κοινη εκδηλωση των αδερφοποιημενων συλλογων Αγιου Πνευματος και ΟΡΦΕΑ Τραγιλιωτων.
Ευελπισστουμε και σε αλλες αναλογες τετοιες, κοινες εκδηλωσεις με ακομη μεγαλυτερη συμμετοχη απο πλευρας κοσμου


Eυχαριστουμε τις κυριες Ιωαννα Αλεξακη και Στελλα Μελκου για την τιμη που μας κανανε να συνδραμουν στους αγαθους σκοπους των δυο συλλογων μας.ΟΡΦΕΑ και ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Ενα ευχαριστω οφειλουμε επισης στις φοιτητριες Θεατρολογιας του ΑΠΘ Χριστινας Βητα και Νικολινας Γκαλλιου για την παρουσιαση της διασκευασμενης ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ του Αριστοφανη.

Ευχαριστουμε κυριως τα μελη και των δυο συλλογων που ανταποκριθηκαν στο καλεσμα των διοικησεων και συνεβαλαν τα μεγιστα με την παρουσια τους στη επιτυχια αυτης της πρωτης προσπαθειας διοργανωσης κοινης εκδηλωσης των συλλογων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου